Csipkeszakkör

Csipkeverés – szabadidő – szórakozás

Alkotótábor Tarnamérán

A szécsényi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola 10 csipkeverő diákja, a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete által szervezett, a NTP-MKÖ-15-0010 „Csipkeverés” pályázati projekt utolsó elemeként háromnapos alkotótáborban vett részt. Az alkotótábor Tarnamérán valósult meg. A csipkeverés mellett a „kismesterek” megtekintették a Rendőrmúzeumot, szemrevételezték a több mint 130 országból összegyűjtött öltözék, egyenruha paszományait, díszítő, kiegészítő elemeit. Mód és lehetőség adódott szabadidőben strandolásra, valamint közösségépítő, népi játékok tanulására, szórakozásra. A szakmai műhelymunkát Magulya Miklósné és Vajda Béláné irányította. A szabadidős tevékenységeket Törökné Petró Mária szervezte, vezette. A program megvalósításában részt vett a Nemzeti Művelődési Intézet által delegált munkatársunk, Oláh Mónika is.

   Török János – projetvezető


További képek az iskola facebook oldalán. 

 

NTP-MKÖ-15-0010

Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete

H-3053 Kozárd, Fő út 12.

A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete együttműködve a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola vezetőségével, harmadik éve működtet szabadidős tevékenységként csipkeverő foglalkozásokat az intézmény tanuló számára. Az egyesület sikerrel pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Támogató) megbízásából, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett, “A hazai nemzeti kulturális örökségének megőrzését, a nemzetiségi hagyományok és a népi kultúra ápolását felvállaló tehetséggondozó programok támogatása” című, NTP-MKÖ-15 kódjelű pályázati kiírásra.
“Csipkeverés” című pályázatuk a Támogató döntése alapján 1 315 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.
A program a támogatással tíz tehetséges csipkeverő tanulónak nyújt lehetőséget szakmai eredményeik, tudásuk bővítéséhez, a kirándulások, tábor, kiállítások látogatásával szabadidejük hasznos, élményt nyújtó eltöltéséhez.
A foglalkozások szakmai megvalósítói: Devecsei Gáborné, Turós Istvánné, Magulya Miklósné, Vajda Béláné csipkeverők, Törökné Petró Mária szabadidő szervező, Oláh Mónika csipkeverő, kulturális közfoglalkoztatott munkatárs.
Pályázati azonosító: NTP-MKÖ-15-0010

 

 

 


 

 


Csipkeszakkör

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola diákjai számára a 2013/14-es nevelési évben, szabadidős tevékenység keretében „Csipkeverő” szakkör működött. A tevékenységet, a szakmai vezetést a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesület az oktatási intézménnyel kötött együttműködési szerződés alapján látta el. A szakkört vezető mesterek: Devecsei Gáborné, Vajda Béláné és Magulya Miklósné voltak.  Az anyagi forrást az IPR támogatási alapjából, valamint az egyesület saját pályázatából biztosította, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma,  „A magyar kulturális örökség megőrzését, a hagyományok és a népi kultúra ápolását felvállaló tehetséggondozó programok támogatása” című, NTP-MKÖ-13-001 számú projekt keretében támogatta. A projekt 2014. június 21-én zárult. A szakkör tanulói részt vettek a IX. „Nemzetközi csipkekonferencián és kiállításon”, Kozárdon, valamint Balassagyarmaton a Palóc Múzeumban rendezett szakmai napokon. Orosz, lengyel, szlovák és hazai mesterek előtt is bizonyíthatták, bemutathatták tudásukat, alkotásaikat. Munkájukat emléklappal, kozárdi, balassagyarmati kirándulással, vendéglátással jutalmaztuk.

Kismester tanulóink voltak: Erdős Viktória, Polyák Violetta, Pintér Annamária, Bali Ákos, Boros Blanka, Oláh Vincencia, Szalontai Máté, Szalontai Dávid, Kiss Panna Sára, Rácz Erik Valentin, Dűz Sehmus.

Török János – programvezető

 

A Csipkekészítő szabadidős foglalkozás/szakkör a 2013/2014. tanév II. félévében a Nemzeti Tehetség Program pályázati támogatásának segítségével valósult meg. /NTP-MKÖ-13-001/

Támogatók: Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, valamint az Oktatáskutató és Fejlesztő IntézetKépek:
Csipkeszakkör zárónapok

Videó:
Csipkeszakkör

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.